Heeft mijn horloge een batterij nodig? En welke dan?

Je kunt horloges indelen in mechanisch en quarz uurwerk.

Hoe herken je ze? Eenvoudig! Zie je op de wijzerplaat of achterkant een Q of “quarz”? Dan heeft je horloge van tijd tot tijd een nieuwe batterij nodig. Bij Kampen hebben we de meest gangbare en zelfs de zeldzamere maten batterij. Doe vooral geen goedkope knoopcel in het uurwerk want die kunnen gaan lekken, wat schade geeft aan je uurwerk.

Verder kan je klokje opgewonden worden door beweging,  kinetische of automatische uurwerken. Er een slinger die het uurwerk aan de gang houdt, je moet wel beweeglijk zijn, anders stopt jouw uurwerk! Deze automaten herken je aan een iets dikkere kast en “automatic”, “automaat” of “kinetic” op de wijzerplaat of achterkant. Je hebt geen batterij nodig.

Ook kun je een lichthorloge hebben, “solar” staat er dan op je klok. Die moet natuurlijk wel licht krijgen, dus niet de hemdsmouwen over het uurwerk!! Deze heeft een accu die heel specifiek is en pas na een lange tijd “op” is. Voor vervanging sturen we die naar onze horlogemaker. Combinatie van licht en beweging bestaat ook, geen jaarlijkse batterij maar een duurzamere accu.

De ouderwetse opwindhorloges komen niet meer voor, behalve uit grootmoeder/vaderskastje. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw gemaakt. Je herkent ze aan de term “jewels” op de wijzerplaat. 17 of 21. Altijd vooruit opwinden en niet te strak. Anders gaat de veer stuk. Geen batterij nodig!

Ik hoop je wat meer inzicht te hebben gegeven in je horloge.
Heb je vragen? kom gezellig langs bij Kampen. We helpen je graag.