Spelregels rond oorgaatjes prikken

Normen volgens het RIVM

Leeftijdsgrenzen 

In Nederland bestaan er wettelijk vastgelegde leeftijdsgrenzen voor het nemen van een piercing in oren.

Bij kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding van een wettelijk vertegenwoordiger, alleen piercings in de oorlellen worden gezet.  Bij Kampen hanteren we de leeftijd onder begeleiding van ouder vanaf 4 jaar. Het is afhankelijk van je kindje of 4 jaar handig is om gaatjes te zetten. Er moet een duidelijke wil van het kind zijn om de gaatjes te krijgen.

  • de ruimte waar de piercing gezet wordt, is schoon. 
  • de piercer wast of desinfecteert zijn/haar handen voordat hij/zij alle materialen klaar zet 
  • voordat de piercing wordt gezet, wordt je huid gedesinfecteerd  
  • de piercingnaald, het sieraad en enkele andere materialen voor het piercen, komen uit een steriele verpakking en worden niet met de blote handen aangeraakt.  

Tijdens het piercen ontstaat er een diepe wond die tijd nodig heeft om te genezen. Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing, de metaalsoort, de vakkundigheid van de piercer en de verzorging van de piercing. Bij Kampen wordt steriel gewerkt en met chirurgisch staal geprikt. 

Een intacte huid biedt bescherming tegen infecties. Doordat de huid tijdens het piercen wordt beschadigd, neemt de kans op infecties toe. Daarnaast kun je tijdens het piercen besmet raken met bloedoverdraagbare ziekten, zoals hepatitis B of C of hiv, als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn. Om infecties te voorkomen, is een goede hygiëne tijdens het piercen dus onmisbaar. 

Als je de piercing goed verzorgt, duurt het 4 tot 12 weken tot de wond genezen is. Hierbij geldt: hoe groter of dieper de wond, hoe langer de genezing duurt. 

Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk. 

Let daarnaast tijdens het genezingsproces op het volgende: 

  • raak de piercing zo min mogelijk aan
  • smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettingsmiddelen op Betadine® Kampen geeft je een flesje speciale drupjes mee.
  • zorg dat er geen haarspray, gel of andere producten in de buurt van een oorpiercing komen 
  • vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden 
  • verwijder de piercing nooit zelf.
  • was voor je je oorbel gaat draaien goed je handen, doe dit ’s morgens en ’s avonds. Minstens 6 weken je “zweerknopjes” dragen

Tot het coronavirus onder controle is, vinden wij het onverantwoord gaatjes te zetten. Dit is besloten i.o.m. de regionale GGD.

mvg  Kampensieraden